zaterdag 27 december 2008

De Fiets in 2009, een voorspelling

De Fiets in 2009
Wat valt er te verwachten?
In 2009 laten Amersfoorters en masse de auto staan en gaan op de Fiets. Het overgrote deel van de inwoners ontdekt dit nieuwe vervoermiddel. Dit wonder op wielen brengt u razendsnel naar de plaats van bestemming en wordt voortbewogen door uw eigen trapkracht (al dan niet extra bekrachtigd door een ingenieuze elektromotor). Deze dagelijkse beweging die ruimschoots voldoet aan de landelijke norm voor bewegen zet Amersfoort bovenaan de ranglijst van gezondste gemeenten.
Trendwatchers voorspellen een doorbraak in mobiliteit en zien een verdergaande identificering ontstaan met dit fenomeen. Doordat er veel minder CO2 uitstoot is, gaat de gemeenteraad het geld wat uitbespaard wordt op emissierechten investeren in een geavanceerde fiets infrastructuur.
De nota "zet hem op groen" met initiatieven m.b.t. een goede fiets doorstroming, fietsveiligheid en de integratie met openbaar vervoer wordt enthousiast ontvangen en krijgt een budget van 15 miljoen Euro toegewezen. 100.000 Euro wordt door de gemeente zelf ingebracht en het Rijk springt bij voor het overige deel. Het Rijk ligt deze ruimhartigheid graag toe. "In Amersfoort vindt een doorbraak plaats met de integrale aanpak van drie hoofdpijn dossiers: Mobiliteit, Bewegen en Milieu. Hier liggen de uitdagingen voor de komende decennia en Amersfoort neemt hier het voortouw. We beschouwen dit dan ook als een pilot en kennen graag een dergelijk bedrag toe."
De Amersfoorter fiets in 2009 over fietssnelwegen! Belangrijke locaties zoals scholen, winkelcentra, ziekenhuizen en sportfaciliteiten krijgen speciale fiets aanrij routes. De fietser staat zelden stil. Fiets stoplichten staan of op groen of worden omzeilt door speciale fiets bypasses, voor het merendeel bovengronds. Deze bypasses krijgen een rol systeem vergelijkbaar met de loopbanden op Schiphol. Hierdoor wordt bergop fietsen, ook voor de fietsers zonder trapbekrachtiging, een fluitje van een cent. Om de veiligheid van fietsers te waarborgen komt er buiten de bebouwde kom fietsverlichting die automatisch aangaat d.m.v. detectie.
In samenwerking met de lokale fietsenbranche wordt een doordacht anti diefstal concept gelanceerd waarbij met behulp van G.P.S. fietsen traceerbaar zijn. Een gestolen fiets wordt met een druk op de mobiele telefoon gealarmeerd in een netwerk systeem waardoor de Bikepatrol agenten direct op hun bike board display kunnen zien waar het ontvreemde object zich begeeft. Er komen handige fietsstandaards waar fietsen goed beveiligd, eenvoudig en snel, fraai te stallen zijn. Deze fiets stallingen zijn heuse kunstobjecten en zorgen voor een verfraaiing van het stadsbeeld. De internationale organisatie Velo cities prijst het Amersfoortse initiatief en heeft gevraagd hun jaarlijkse congres in 2010 in Amersfoort te mogen organiseren.
Het is moeilijk voor te stellen waar dit verder allemaal toe kan gaan leiden. De Fiets kan wel eens een nieuw tijdperk in gaan luiden waarbij we naar een totale nieuwe manier van verplaatsen gaan met integratie van bestaande en nieuwe O.V. manieren. Wat te denken van O.V. waar je met de fiets gemakkelijk in kunt fietsen en moeiteloos langere trajecten kunt afleggen. Een ding staat in ieder geval vast, Amersfoort zet zichzelf op de kaart. En misschien kijken we over 50 jaar wel terug en concluderen we dat de redding van de mensheid en de planeet aarde in Amersfoort begon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten