maandag 15 december 2008

Fietsklimaat

Het idee is om op deze ontmoetingsplek te delen wat mij als eigenaar van Bikeshop Amersfoort bezigt.

Momenteel is het fietsklimaat in de wereld actueler dan ooit. In het kader van meer bewegen, milieu en mobiliteit gebeurd er overal in de wereld enorm veel. Gelukkig zien veel organisaties en instellingen de Fiets als een belangrijk middel om winst te boeken op deze drie fronten.

De fiets is in Nederland cultuur. En het is geweldig dat er in Nederland in verhouding met andere landen een enorm fietsgebruik en fietsbezit is. Deze basis is perfect om het fietsgebruik en de fietscultuur in Nederland naar een nog veel hoger plan te tillen. Nederland zou een prachtige voorbeeld functie kunnen vervullen in het kader van meer bewegen, milieu (reductie uitstoot CO2) en mobiliteitverbetering (fileleed). Er zijn al heel veel initiatieven en onderzoeken die blijk geven van het succes en de noodzaak van actief beleid op dit onderwerp. Deze initiatieven in zowel binnen- en buitenland liggen zo voor het oprapen.

Het CDA heeft onlangs een initiatief nota opgesteld met 45 concrete aanbevelingen voor actief fietsbeleid. Zou het niet fantastisch zijn als Nederland een belangrijke rol kan spelen op Fiets management niveau (net zoals we dat bij Watermanagement doen).

Graag zou ik zien dat Amersfoort, in 2007 de groenste stad van Europa, zich actief gaat inzetten om de Fietsstad van Nederland te worden.

Hieronder een lijstje met links voor meer informatie over fietsbeleid.

Met sportieve groet,

Eugen Uppelschoten

Fietsberaad: http://www.fietsberaad.nl/
European Cyclist Federation: http://www.ecf.com/
Fietsersbond Algemeen: http://www.fietsersbond.nl/
Fietsersbond Amersfoort: http://www.fietsersbond.nl/amersfoort
Bovag: http://www.bovag.nl/ en beleidsissues op o.a. http://www.bovagbeleidsinfo.nl/index.php?page_id=470
Velo City conferenties: http://www.velo-city2009.com/homepage-nl.html
Initiatief nota CDA: http://www.bikeshop.nl/aankondigingen/1beleid_initiatiefnota_cda_joop_atsma_actief_fiets_beleid.PDF Fiets en file: http://www.fietsfilevrij.nl/

Google eens op de termen:
· fiets en mobiliteit
· fiets en stad
· fiets en beleidfiets en woon en werk

1 opmerking:

  1. Hoi Eugen,
    erg leuk idee en ook enorm nuttig om zelf een blog te beginnen. Ik ben benieuwd wat jouw ideeën teweeg gaan brengen in de toekomst.
    en wat betreft het groene idee van fietsen ik sta er volledig achter, iedereen op de fiets!!!

    Stephan Tan

    BeantwoordenVerwijderen