woensdag 12 oktober 2011

Het volk krijgt de leiders die het verdient.

Het volk krijgt de leiders die het verdient.

De overheid bezuinigt en niet zonder reden. We hebben een begrotingstekort dat neer komt op ongeveer 1500 euro per inwoner per jaar. Onze staatsschuld bedraagt ruim 20.000 euro per inwoner. Met z’n allen hoesten we hier jaarlijks per persoon een dikke 800 euro aan rente voor op. De staatsschuld blijft met een begrotingstekort alsmaar doorstijgen, volgens http://www.destaatsschuldmeter.nl elke seconde met 500 euro.

Het zal wel nieuwe economie heten maar met oude nuchterheid kunnen we vaststellen dat dit niet uit kan. Je hoeft geen econoom te zijn om dat te begrijpen. Vergelijk het met je eigen “huishouding” en je weet dat dit niet goed kan blijven gaan. Toch werkt het blijkbaar zo en niet alleen in Nederland. Op de wereldranglijst schulden, afgezet tegen het bruto nationaal product van het land staat, Nederland op de 27ste plek van de 128 landen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_staatsschuld

Dat deze regering orde op zaken wil stellen is in het kader van onze staatsschuld goed te begrijpen. Ze doet dit met grote toewijding, er wordt rigoureus en in hoog tempo gekort, en in alles wordt de economie centraal gesteld. Het lijkt er bij deze regering steeds meer op dat er naast economie niets anders meer bestaat, louter marktwerking.

Marktwerking ook in een sector die ook bedoeld is om niet te doen wat de klant wil. Die de klant wil prikkelen, uitdagen, een spiegel voorhouden, wil laten voelen en ervaren, die er toe bij draagt dat de klant niet alleen rationeel met z’n financiën bezig is maar ook buiten z’n eigen kaders kijkt. Die ervoor zorgt dat je wereld een beetje groter wordt. Een sector die daardoor ook mensen in beweging kan brengen.

En beweging hebben we hard nodig. Als we krampachtig vasthouden aan datgene wat we hebben gaan we roemloos ten onder. De wereld verandert, misschien staan we in dat opzicht wel op een belangrijk punt in de geschiedenis. Het heeft er alle schijn van; nieuwe opkomende wereld economieën, landen die failliet dreigen te gaan, eindige fossiele brandstoffen, een uitgeputte aarde en dito atmosfeer, immune bacteriën…….

Met alleen financieel orde op zaken stellen komen we er niet. We hebben visie nodig en zullen moeten investeren in een vernieuwde toekomst. Laten we daarom stoppen met klagen en energie stoppen in die nieuwe toekomst. Daag jezelf en elkaar uit en zet het in beweging. Creëer, maak het mogelijk!

Het volk krijgt de leiders die het verdient in dat opzicht is de politiek ook marktwerking. Het volk, jij, wij hebben het dus zelf in de hand. We kunnen er zelf voor zorgen dat de politiek gaat nadenken over een vernieuwde toekomst, als we maar met genoeg zijn gaat de marktwerking direct werken. Dus begin vandaag geef er zelf inhoud aan! De toekomst heeft je nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten