donderdag 27 oktober 2011

Planeet Mars redding voor Mensheid

Kapitalisme, democratie en zelfverwezenlijking brengen ons veel goeds. We genieten een hoge levensstandaard en een grote mate van vrijheid om te doen en laten wat we willen. Steeds meer wereldburgers genieten van deze tot enkele decennia geleden voornamelijk westerse leefstijl. Lang leve de marktwerking! Fantastisch!

We consumeren er op los en zijn daarvan afhankelijk van moeder aarde. Fossiele brandstoffen, zuurstof en drinkwater zijn echter helaas eindig of schaars en niet meer vanzelfsprekend beschikbaar. Zonder fossiele brandstoffen kan er nog maar weinig gemaakt, geoogst, verpakt of verplaatst worden. Zonder zuurstof en drinkwater is leven op aarde überhaupt niet mogelijk.

Gelukkig gloort er hoop aan de horizon er is misschien water op planeet Mars. Als we het hier op aarde verbruikt hebben kunnen we altijd nog met z’n allen verhuizen. Of we halen wat we nodig hebben van Mars of andere planeten. Zodra we buiten de dampkring zijn kost transport nauwelijks energie, moet te doen zijn. Een kwestie van investeren in de kennis economie en dan komen we er wel. De mens is slimmer dan de natuur. We hebben als mensheid vaker voor hete vuren gestaan en zullen ook dit wel overleven………………………toch?

Of is er meer aan de hand? Wat zegt de aanhoudende verslechterende economische crisis en de opstand in Engeland ons? Heeft het kapitalisme last van een stevige verkoudheid of is het serieus ziek, en zo ja is het terminaal? En dan rijst de vervolgvraag. Redden we het met paracetamol, een chemokuur of vraagt het vernieuwende visie en vindingrijkheid om het zorgvuldig te begeleiden naar een nieuwe fase.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten